Πρακτικά

Η ΔΔ-Ε από το 2008 διοργανώνει ένα ετήσιο συνέδριο γύρω από το θεματικό πυρήνα «Κράτος και Διαφθορά» με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το ελληνικό πολιτικό, ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό πεδίο καθώς και διεθνών προσωπικοτήτων με έργο και τεχνογνωσία στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Κάθε μας διοργάνωση έχει διαφορετική εστίαση. Το συνέδριο του έτους 2011 με υπότιτλο “Πώς θα κτίσουμε υψηλά επίπεδα ακεραιότητας” στόχευσε στην ανάδειξη προτάσεων για παρεμβάσεις στους θεσμούς. Το συνέδριο του έτους 2010 με υπότιτλο “Δημιουργώντας συνθήκες διαφάνειας” ανέδειξε τις παθογένειες και τα εργαλεία καταπολέμησης της διαφθοράς στο επίπεδο της καθημερινότητας του πολίτη και των δημοσίων έργων και προμηθειών. Το συνέδριο του έτους 2009 με υπότιτλο “Πώς θα πετύχουμε την εφαρμογή των νόμων” στόχευσε στην ανάδειξη του προβλήματος της μη εφαρμογής των νόμων και της κουλτούρας της ανοχής που έχει εμπεδωθεί στην ελληνική κοινωνία. Τα πρακτικά εκάστου συνεδρίου βασίζονται στις καταγεγραμμένες τοποθετήσεις των ομιλητών κατόπιν επιμέλειας από την κυρία Μαριάννα Τόλια. Παραθέτουμε τις κεντρικές ιδέες των τοποθετήσεων της ημερίδας του 2011. Τα πλήρη πρακτικά όλων των συνεδρίων επισυνάπτονται.

2011, “Κράτος & Διαφθορά: Πώς θα κτίσουμε υψηλά επίπεδα ακεραιότητας”, Ξενοδοχείο Caravel, 9 Μαΐου 2011

ΘΕΣΜΟΙ & ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
Άγγελος Συρίγος, “Οι προτάσεις της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος για την ενίσχυση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των πολιτικών και των κομμάτων”
Γιάννης Ραγκούσης, “Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νομικό πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα που υιοθετεί πολλές προτάσεις της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος”
Φώτης Κουβέλης, “Απαιτούνται γενναία μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και σωστή εφαρμογή του “πόθεν έσχες”

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ & ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
Θεόδωρος Π. Φορτσάκης, “Ελληνικό φορολογικό σύστημα: αδυναμίες, θετικά βήματα, προτάσεις για περαιτέρω βελτίωσή του”
Γιώργος Παπακωνσταντίνου, “Εργαζόμαστε για τη διάρρηξη της προσωπικής σχέσης μεταξύ πολίτη και εφοριακού. Ζητάμε όμως και από τους πολίτες ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης”
Χρήστος Σταϊκούρας, “Δέκα προτάσεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας του φορολογικού μας συστήματος”

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
Κώστας Χρυσόγονος, “Πού βρίσκεται το πραγματικό έλλειμμα ανεξαρτησίας της ελληνικής δικαιοσύνης και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε”
Κωστής Χατζηδάκης, “Δικαιοσύνη & ακεραιότητα: τί μπορούμε να κάνουμε;”

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ & ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
Τάκης Αθανασοπουλος, «“Αρεστός αλλά όχι ωφέλιμος”: οι αδυναμίες της ελληνικής μεταπολιτευτικής κουλτούρας συμπεριφοράς για τον πολιτικό ηγέτη»
Παναγής Βουρλούμης, «Στο δύσκολο ελληνικό περιβάλλον η ηγεσία δεν είναι γκολφ αλλά… κατς»

ΠΑΙΔΕΙΑ & ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
Στάθης Καλύβας, «Οι θετικές και αρνητικές αξίες που καλλιεργεί η παιδεία στην Ελλάδα και η ανάγκη για ριζοσπαστική μεταρρύθμιση»
Άννα Διαμαντοπούλου, «Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση: οι βασικές γραμμές ενός εξορθολογιστικού προγράμματος που, αναπόφευκτα, προκαλεί συγκρούσεις»

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, «Χρειαζόμαστε αποτελέσματα: τέσσερις ρεαλιστικές προτάσεις με δυνατότητα άμεσης εφαρμογής που μπορεί να προωθήσει η κοινωνία των πολιτών»
Νίκος Χαραλαμπίδης, «Ο καθένας μας να δει πώς μπορεί να γίνει κομμάτι της αλλαγής και τι αλλαγή μπορεί να επιφέρει»

ΑΛΛΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ:
Κώστας Μπακούρης, “Οι δυσλειτουργίες των ελληνικών δημοκρατικών θεσμών στο μικροσκόπιο της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος” (Έναρξη)
Σταύρος Δήμας, “Η παρούσα κρίση επιτάσσει τη θεσμοθέτηση κανόνων διαφάνειας με διακομματική συναίνεση αλλά και με συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών” (Κεντρική Ομιλία)
Κώστας Μπακούρης, «Δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την παρούσα κρίση χωρίς την καταπολέμηση της διαφθοράς» (Δείπνο)
Hugette Labelle, «Κινητοποιείστε τη συμμετοχή του κόσμου» (Δείπνο)
Γιώργος Παπανδρέου, «Σπάμε τον κύκλο της αδιαφάνειας παντού» (Δείπνο)

Πρακτικά Ημερίδας 14 Ιανουαρίου 2008_Μέγαρο Μουσικής

Πρακτικά ημερίδας 9ης Απριλίου 2009 στην Αίγλη

Πρακτικά ημερίδας 19 Απριλίου 2010

Πρακτικά ημερίδας 9ης Μαΐου 2011

Μετάβαση στο περιεχόμενο