Eκλογές 2015: Έξι προτάσεις κατά της διαφθοράς

Εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, η Διεθνής Διαφάνεια έθεσε 6 συγκεκριμένες και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα καλώντας ανοικτά τα υποψήφια κόμματα να δεσμευτούν για την εφαρμογή τους.
Οι προτάσεις μας συνοψίζονται στις εξής:

1. Ανάρτηση σε ειδικό ιστότοπο της Βουλής των δηλώσεων «Πόθεν ‘Εσχες» όλων των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου και των μελών της κυβέρνησης από το έτος που υποχρεώθηκαν να καταθέσουν σχετική δήλωση μέχρι σήμερα.

2. Αναβάθμιση της Επιτροπής του άρθρου 21 του Ν. 3023/2002 που ελέγχει τις εκλογικές δαπάνες κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών με μέλη που θα έχουν ως αποκλειστική ενασχόληση αυτό το έργο, αλλαγή της σύνθεσης της επιτροπής με απομάκρυνση των βουλευτών, σύνδεση των ελέγχων με ισχυρό ελεγκτικό μηχανισμό και με τις φορολογικές δηλώσεις των υπόχρεων, επιβολή κυρώσεων χωρίς την

Αναβάθμιση της Επιτροπής του άρθρου 21 του Ν. 3023/2002 που ελέγχει τις εκλογικές δαπάνες κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών με μέλη που θα έχουν ως αποκλειστική ενασχόληση αυτό το έργο, αλλαγή της σύνθεσης της επιτροπής με απομάκρυνση των βουλευτών, σύνδεση των ελέγχων με ισχυρό ελεγκτικό μηχανισμό και με τις φορολογικές δηλώσεις των υπόχρεων, επιβολή κυρώσεων χωρίς την

3. Ανακατανομή του εκλογικού χάρτη ούτως ώστε να καταργηθούν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες (π.χ. Β’ Αθήνας) που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τη μεσολάβηση άλλων μηχανισμών, όπως για παράδειγμα η συστηματική προβολή από τα ΜΜΕ, και δημιουργία μικρών περιφερειών 4-6 βουλευτών.

4. Απεξάρτηση της Εκτελεστικής Εξουσίας από τη διαδικασία επιλογής των επικεφαλής των ανωτάτων δικαστικών αρχών με προδικασία μέσω ενός αδιάβλητου συλλογικού οργάνου δικαστικών στο οποίο δεν θα συμμετέχει φορέας της εκτελεστικής εξουσίας και του οποίου τη γνώμη θα σέβεται το Υπουργικό Συμβούλιο.

5. Κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας για τους βουλευτές και τα μέλη της κυβέρνησης, ο οποίος να ρυθμίζει λεπτομερώς ζητήματα συμπεριφοράς των βουλευτών, του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης, τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας τους όσο και μετά τη λήξη της.

6. Θέσπιση κωλυμάτων για κατάληψη συγκεκριμένων θέσεων εκ μέρους των δικαστικών λειτουργών μετά την αποχώρησή τους από το Δικαστικό Σώμα για χρονικό διάστημα τριών ετών από την συνταξιοδότησή τους.

Η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, αναμένει τις τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων επί των προτάσεων που κατατέθηκαν, τις οποίες και θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της και θα κοινοποιήσει με σχετικό Δελτίο Τύπου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο