8η Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας του Business Integrity Forum της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος

COVID-19 και Εταιρικές Προκλήσεις στο δρόμο προς την Οικονομική Ανάκαμψη
Με ποιο τρόπο θα καταφέρει μια επιχείρηση να επιβιώσει σε ένα ασταθές περιβάλλον; Η ταχύτατα μεταβαλλόμενη εικόνα της οικονομίας εξαιτίας της εξάπλωσης του COVID-19, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη συνολική αξία, και κατ’ επέκταση, στην εικόνα μιας επιχείρησης.
Η 8η Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας που διοργάνωσε η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς στις 18 Δεκεμβρίου 2020, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της οργάνωσης Business Integrity Forum, είχε σκοπό να εστιάσει στο θέμα: «Μηχανισμοί Εταιρικής Διακυβέρνησης και Κανονιστικής Συμμόρφωσης υπό το πρίσμα της Κρίσης του COVID-19: πώς μπορούν να συμβάλλουν στην Οικονομική Ανάκαμψη των Επιχειρήσεων».
Μέσα από την επιτυχημένη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, τοποθετήθηκαν με εισηγήσεις καταξιωμένοι ομιλητές ενώ ταυτόχρονα δόθηκε το βήμα σε εκπροσώπους και στελέχη κορυφαίων, ελληνικών και διεθνών εταιριών-μελών του forum, να ανταλλάξουν απόψεις και πολύτιμη τεχνογνωσία για τους τρόπους με τους οποίους οι μηχανισμοί εταιρικής διακυβέρνησης και κανονιστικής συμμόρφωσης, υπό τις συνθήκες που επιβάλλει η πρωτόγνωρη παγκόσμια κρίση στον τομέα της υγείας, μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Την έναρξη της Στρογγυλής Τράπεζας πραγματοποίησε η Πρόεδρος της ΔΔ-Ε, Δρ. Άννα Δαμάσκου, η οποία αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη βαρύτητα και τη σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης και της κανονιστικής συμμόρφωσης σε ένα μεταβαλλόμενο εταιρικό περιβάλλον έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται υπό τις νέες συνθήκες που επιβάλλει σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία. Επισήμανε παράλληλα την αξία του «ανοιχτού διαλόγου» μεταξύ των επιχειρήσεων με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών ανάμεσα σε ειδικευμένα εταιρικά στελέχη, έτσι όπως όπως αυτός γίνεται πράξη μέσα από το Business Integrity Forum, της πρωτοβουλίας που έχει αναπτύξει η οργάνωση.
Με θέμα «Ο βαθμός Ετοιμότητας των Ελληνικών Επιχειρήσεων στο νέο Θεσμικό Πλαίσιο Εταιρικής Διακυβέρνησης», η Δρ. Ιωάννα Σεραφείμ, Διευθύντρια Γραφείου Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανέπτυξε την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγησή της απαντώντας στο βασικό ερώτημα «γιατί είναι σημαντική η εταιρική διακυβέρνηση» και κατά πόσο αυτή τηρείται από εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, παρουσιάζοντας πρόσφατα δεδομένα από έρευνα που διεξήγαγε.
Στην «Αποτελεσματική Λειτουργία των Επιτροπών Ελέγχου: Προβληματισμοί και Προτάσεις» εστίασε την εξαιρετικά κατατοπιστική εισήγησή του ο κος Ιωάννης Φίλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναφερόμενος σε χαρακτηριστικά παραδείγματα από τον τρόπο λειτουργίας και διακυβέρνησης των επιτροπών ελέγχου.
Τη σκυτάλη των εισηγήσεων πήραν συνεργάτες της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος. Ο Αντώνης Μπαλτάς, δικηγόρος και Ειδικός Συνηγορίας της οργάνωσης σε θέματα Whistleblowing μίλησε διεξοδικά για την «Αποτελεσματική Εταιρική Πολιτική και Διαδικασία Whistleblowing», δίνοντας απαντήσεις στο ερώτημα «αρκεί η πιστή συμμόρφωση με την Οδηγία της ΕΕ για την προστασία των Whisteblowersμέσα από το πρίσμα του νέου νομικού καθεστώτος για την εταιρική διακυβέρνηση.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον υποδέχθηκαν τα μέλη του forum την παρουσίαση του Αλέξανδρου Μελίδη, επιστημονικού συνεργάτη της ΔΔ-Ε, ο οποίος μίλησε για τα «Εταιρικά Kανάλια Yποβολής Aναφορών από Whistleblowers: η Πρόταση της Διεθνούς Διαφάνειας», παρουσιάζοντας ουσιαστικά την state of the art πλατφόρμα υποβολής καταγγελιών (whistleblowing) Globaleaks, την οποία η ΔΔ-Ε παρέχει δωρεάν σε εταιρίες. Με τη χρήση της, οι εταιρίες μπορούν εύκολα να διαμορφώσουν τη δική τους ψηφιακή πλατφόρμα, με στόχο την επικοινωνία τους με τους whistleblowers, μέσα από πρωτοποριακές μεθόδους που εγγυώνται την ασφάλεια και την ανωνυμία.
Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, έκλεισε την πολύ ενδιαφέρουσα #8η Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας του Business Integrity Forum με τα συμπεράσματα της ημέρας ανανεώνοντας το επόμενο ραντεβού των μελών για το 2021.
—————————————————-
Τι είναι το Business Integrity Forum
Το Business Integrity Forum (BIF) είναι μία δράση που έχει αναπτύξει παγκοσμίως η Διεθνής Διαφάνεια. Αφορά σε ένα δίκτυο -το συντονισμό του οποίου στη χώρα μας έχει η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς-, εταιριών-μελών, οι οποίες διακηρύσσουν ανοιχτά τη δέσμευσή τους να λειτουργούν με διαφάνεια, υιοθετώντας συγκεκριμένες πολιτικές και πρακτικές χρηστής διακυβέρνησης.
Οι εταιρείες-μέλη του BIF μπορούν να ωφεληθούν από σημαντικά προνόμια, όπως συμμετοχή σε στρογγυλές τράπεζες, τακτικές ενημερώσεις για τις διεθνείς εξελίξεις σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, πρόσβαση στις εκδηλώσεις και τα συνέδρια της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς, πρόσβαση στα anti-corruption and transparency εργαλεία που έχει αναπτύξει η Διεθνής Διαφάνεια κ.ά.
Στο BIF μετέχουν κορυφαίες στον κλάδο τους, διεθνείς αλλά και ελληνικές εταιρίες/φορείς. Ενδεικτικά, κάποιες από αυτές είναι ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η Coca Cola Hellenic, η GlaxoSmithKline, η Pfizer, ο Αερολιμένας Αθηνών, η INTERAMERICAN, η ΕΕΣΥΠ, η ΔΕΔΔΗΕ κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο