Η αξιολόγηση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ βασίστηκε σε έρευνα που διενήργησε η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς και το Γραφείο Διασύνδεσης της Διεθνούς Διαφάνειας στην ΕΕ (Transparency International EU Office), εμφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία. Η έρευνα αυτή εκπονήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Δεσμεύοντας τις Προεδρίες της ΕΕ στον αγώνα κατά της διαφθοράς» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων) και πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο για την περίοδο 2013-2015 και για τις Προεδρίες της Λιθουανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Λετονίας.
Η αξιολόγηση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ χωρίζεται σε τρία μέρη: στον Πυλώνα Ι, στον οποίο αξιολογείται η διαφάνεια κατά την προετοιμασία της Προεδρίας από την εκάστοτε κυβέρνηση της προεδρεύουσας χώρας, στον Πυλώνα ΙΙ στον οποίο αξιολογείται η λογοδοσία της προεδρεύουσας χώρας κατά τη διάρκεια της Προεδρίας και στον Πυλώνα ΙΙΙ, στον οποίο αξιολογείται πώς η Προεδρία θέτει σε προτεραιότητα βασικά ζητήματα κατά της διαφθοράς και τη σχετική πρόοδό τους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεθοδολογία και τα αναλυτικά αποτελέσματα, δείτε την πλήρη
Έκθεση Αξιολόγησης πιέζοντας
εδώ.
1. Προετοιμασία της Προεδρίας
2. Λογοδοσία της Προεδρίας
3. Βασικά νομοθετήματα κατά της διαφθοράς
Έκθεση της ΕΕ κατά της Διαφθοράς
Γιατί είναι σημαντικό;
Το εκτιμώμενο κόστος της διαφθοράς είναι ισοδύναμο με το σύνολο του ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΕ ενώ η εφαρμογή μέτρων κατά της διαφθοράς είναι άνιση μεταξύ των Κρατών-Μελών της ΕΕ. Η Έκθεση της ΕΕ κατά της Διαφθοράς αποσκοπεί να διορθώσει το πρόβλημα αυτό, μέσα από τον εντοπισμό των τάσεων και των αδυναμιών στον αγώνα κατά της διαφθοράς καθώς και την ενθάρρυνση της ανταλλαγής καλών πρακτικών.
Ποια είναι η κύρια πρόταση;
Η Ελληνική Προεδρία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το Συμβούλιο, ως απάντηση της Έκθεσης, θα υιοθετήσει συμπεράσματα που θα περιγράφουν με ποιο τρόπο τα Κράτη-Μέλη θα δώσουν συνέχεια στην ανάλυση και στις συστάσεις της Έκθεσης.
Τι προτεραιότητα δόθηκε στην
Έκθεση της ΕΕ κατά της Διαφθοράς;
- »
Η υιοθέτηση των συμπερασμάτων, ως απάντηση της Έκθεσης κατά της Διαφθοράς της ΕΕ, από το Συμβούλιο, τέθηκε σε υψηλή προτεραιότητα από την Ελληνική Προεδρία.
- »
Τρεις εβδομάδες μετά τη δημοσίευσή της, η Έκθεση είχε ήδη παρουσιαστεί στα Κράτη-Μέλη μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής για τα θέματα πολιτικής και δικαστικής συνεργασίας για ποινικά ζητήματα (CATS).
- »
Μια σειρά από τεχνικές συζητήσεις σε επίπεδο ομάδων εργασίας οδήγησε στη διαμόρφωση ενός σχεδίου συμπερασμάτων της Προεδρίας, το οποίο υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (COREPER) στις 19 Μαΐου 2014.
- »
Η Ελληνική Προεδρία επιτυχώς καθοδήγησε τις συζητήσεις και κατάφερε να επιτεύξει συμφωνία σε υπουργικό επίπεδο επί αυτών των συμπερασμάτων, στις 5 Ιουνίου 2014.
Για να δείτε την ανάλυση των αποτελεσμάτων πατήστε εδώ (σ. 36)
Τι πρόοδος σημειώθηκε από το
Συμβούλιο σχετικά με την Έκθεση της ΕΕ κατά της Διαφθοράς;
- »
Τα συμπερασμάτα του Συμβουλίου σχετικά με την Έκθεση της ΕΕ κατά της Διαφθοράς αποτελούν αναγνώριση του κοινού ενδιαφέροντος για την καταπολέμηση της διαφθοράς και ενθαρρύνουν τα Κράτη-Μέλη να αναλάβουν περαιτέρω δράση για τη λήψη προληπτικών μέτρων κατά της διαφθοράς και την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.
- »
Τα συμπεράσματα επίσης παρακινούν την ΕΕ να ενσωματώσει ένα κεφάλαιο για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην επόμενη έκθεση (η δημοσίευση της οποίας προγραμματίζεται το 2016).
- »
Ωστόσο, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου δεν υπέδειξαν με ποιο τρόπο τα Κράτη-Μέλη θα δώσουν συνέχεια στα πορίσματα της Έκθεσης, είτε ξεχωριστά είτε συλλογικά. Η Διεθνής Διαφάνεια έκανε έκκληση στις εθνικές κυβερνήσεις να δεσμευτούν δημόσια πώς θα δώσουν συνέχεια στις συστάσεις ή στα θέματα προς εξέταση που η Επιτροπή έχει αναδείξει για κάθε χώρα.
Για να δείτε την ανάλυση των αποτελεσμάτων πατήστε εδώ (σ. 37)
Χρηματοδότηση Πολιτικών Κομμάτων
Γιατί είναι σημαντικό;
Η τρέχουσα ρύθμιση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο έχει μια σειρά από κενά και γκρίζες ζώνες, όπου υπάρχει ο κίνδυνος υπονόμευσης της ακεραιότητας και της υπευθυνότητας του συστήματος.
Ποια είναι η βασική πρόταση;
Η παρακολούθηση της διαδικασίας και η επιβολή κυρώσεων θα πρέπει να ενταχθούν στην αρμοδιότητα ενός ανεξάρτητου εποπτικού φορέα, ενώ η πληροφόρηση σχετικά με τα οικονομικά των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε μια βάση δεδομένων, φιλική προς τον πολίτη με δυνατότητες αναζήτησης.
Τι προτεραιότητα δόθηκε στη
Χρηματοδότηση των Πολιτικών Κομμάτων;
- »
Το νομοθέτημα τέθηκε ως βασική προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας, κυρίως στην Ομάδα Εργασίας Γενικών Υποθέσεων όπου αναδείχθηκε ως πρώτη προτεραιότητα, όπως παρουσιάστηκε από τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα τον Ιανουάριο του 2014.
Για να δείτε την ανάλυση των αποτελεσμάτων πατήστε εδώ (σ. 38)
Τι πρόοδος σημειώθηκε από το Συμβούλιο
σχετικά με τη χρηματοδότηση των Πολιτικών Κομμάτων;
- »
Υπήρχε πολύ λίγος χρόνος διαθέσιμος για την Ελληνική Προεδρία ώστε να διαπραγματευθεί έναν αποδεκτό συμβιβασμό.
- »
Η Ελληνική Προεδρία κατόρθωσε να ολοκληρώσει τις τριμερείς διαπραγματεύσεις τον Φεβρουάριο 2014 και κατέθεσε ένα συμβιβαστικό κείμενο στη Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) στις 25 Φεβρουαρίου, ενώ το τελικό συμβιβαστικό κείμενο εγκρίθηκε στις 25 Μαρτίου 2014.
- »
Λόγω λάθους στο συμβιβαστικό κείμενο η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να υιοθετήσει τροποποίηση προτού το κείμενο εγκριθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (General Affairs Council - GAC).
- »
Η έγκριση του κειμένου από το GAC είναι αρχικά προγραμματισμένη για τις 25 Σεπτεμβρίου 2014.
- »
Η Οδηγία περιλαμβάνει έναν ευρύ καθορισμό των δωρεών, μια σειρά από ουσιαστικούς κανόνες υπέρ της διαφάνειας καθώς και κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων.
Για να δείτε την ανάλυση των αποτελεσμάτων πατήστε εδώ (σ. 39)
Κοινό Μητρώο Διαφάνειας
Γιατί είναι σημαντικό;
Πάνω από 3.000 ομάδες συμφερόντων (lobbying entities) έχουν αυτή τη στιγμή γραφεία στις Βρυξέλλες αποσκοπώντας επαφή με τα Ευρωπαϊκά όργανα και επιρροή στη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι σημαντικό να καταστούν σαφείς οι στόχοι και οι μέθοδοι των ομάδων αυτών ώστε οι νόμοι και οι αποφάσεις να λαμβάνονται με υπεύθυνο τρόπο ακολουθώντας τη δέουσα διαδικασία.
Ποια είναι η κύρια πρόταση;
Η Ελληνική Προεδρία θα πρέπει να ωθήσει το Συμβούλιο, ως ευρωπαϊκό θεσμό, να ενταχθεί στο Κοινό Μητρώο Διαφάνειας (Joint Transparency Register-JTR), στο οποίο συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Μητρώο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης τις ομάδες συμφερόντων για τα Κράτη-Μέλη καθώς και για κάθε επερχόμενη ή προηγούμενη Προεδρία.
Τι προτεραιότητα δόθηκε
στο Κοινό Μητρώο Διαφάνειας;
- »
Το Κοινό Μητρώο Διαφάνειας δεν περιλήφθηκε στο πρόγραμμα της Προεδρίας.
- »
Ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας συνεκάλεσε συζήτηση για το Κοινό Μητρώο Διαφάνειας κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής παρουσίασης των προτεραιοτήτων της Προεδρίας ενώπιον της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων (Committee of Constitutional Affairs-AFCO).
- »
Κατά τη διάρκεια της άτυπης επίσκεψης της Ομάδας Εργασίας Γενικών Υποθέσεων (GAG) στην Αθήνα στις 13 Ιουνίου 2014, υπήρξε θεματική συζήτηση σχετικά με το Μητρώο Διαφάνειας.
Για να δείτε την ανάλυση των αποτελεσμάτων πατήστε εδώ (σ. 40)
Τι πρόοδος σημειώθηκε από το
Συμβούλιο σχετικά με το Κοινό Μητρώο Διαφάνειας?
- »
Στις 28 Μαρτίου 2014, η Ελληνική Προεδρία αφιέρωσε μια συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας Γενικών Υποθέσεων (GAG) στο Κοινό Μητρώο Διαφάνειας (JTR).
- »
Στις 4 Απριλίου 2014, η Προεδρία κατέθεσε στην Ομάδα Εργασίας Γενικών Υποθέσεων (GAG) έκθεση σχετικά με την πορεία των εργασιών ως προς τη συμμετοχή του Συμβουλίου στο Μητρώο.
- »
Στην επόμενη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας στις 11 Απριλίου 2014, φάνηκε να σχηματίζεται μια μικρή πλειοψηφία των αντιπροσώπων υπερ της συμμετοχής του Συμβουλίου στο Μητρώο Διαφάνειας.
- »
Ωστόσο, οι αντιπρόσωποι στη φάση αυτή αναμένουν τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου ως προς τη νομική βάση μιας ενδεχόμενης συμμετοχής του Συμβουλίου στο Μητρώο.
- »
Η γνωμοδότηση του Νομικής Υπηρεσίας του Συμβούλιου θα καθορίσει αν η προσχώρηση του Συμβουλίου στο Κοινό Μητρώο Διαφάνειας θα απαιτεί ομοφωνία ή ειδική πλειοψηφία.
Για να δείτε την ανάλυση των αποτελεσμάτων πατήστε εδώ (σ.σ. 40-41)
Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα
Γιατί είναι σημαντικό;
Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ή κοινώς ξέπλυμα χρήματος) επιτρέπει στους εγκληματίες να νομιμοποιούν τις παράνομες δράσεις τους, διαστρεβλώνει την οικονομία και συνιστά σημαντικό εμπόδιο για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς.
Ποια είναι η βασική πρόταση;
Τα Κράτη-Μέλη θα πρέπει να συστήσουν δημόσια μητρώα που να συγκεντρώνουν στοιχεία για το ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης και δικαιούχος των «συγκεκαλυμμένων» ανωνύμων εταιρειών (shell companies) , και λοιπών αδιαφανών νομικών δομών, ώστε να ενισχυθεί ο δημόσιος έλεγχος.
Τι προτεραιότητα δόθηκε στην 4η Οδηγία κατά
της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα;
- »
Η αναθεώρηση της Οδηγίας κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα (Anti-Money Laundering Directive -AMLD) συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα της Προεδρίας.
- »
Η Ελληνική Προεδρία κατά τη διάρκεια της θητείας της δεσμεύτηκε να καταλήξει σε συμφωνία ως προς το γενικό πλαίσιο, ωστόσω η σχετική οδηγία ανταγωνίστηκε με άλλα σημαντικά χρηματοοικονομικά νομοθετήματα.
- »
Τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητούσαν περαιτέρω πρόοδο σχετικά με την Οδηγία αυτή, και η Ελληνική Προεδρία ανταποκρίθηκε στην έκκληση αυτή.
- »
Η Προεδρία πέτυχε τον στόχο της να διαμορφώσει το γενικό πλαίσιο της εν λόγω Οδηγίας κατά τη διάρκεια της θητείας της.
Για να δείτε την ανάλυση των αποτελεσμάτων πατήστε εδώ (σ. 42)
Τι πρόοδος σημειώθηκε από το Συμβούλιο σχετικά με την
4η Οδηγία κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα;
- »
Μετά από αρκετές καθυστερήσεις, τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με συντριπτική πλειοψηφία στήριξαν τη δημιουργία δημοσίων μητρώων των πραγματικών διαικούχων, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας τον Μάρτιο 2014.
- »
Η Ομάδα Εργασίας Γενικών Υποθέσεων του Συμβουλίου συναντήθηκε οκτώ φορές κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας προκειμένου να διευκολύνει τη συμφωνία επί του γενικού πλαισίου της σχετικής Οδηγίας (AMLD).
- »
Στις 13 Ιουνίου 2014, η Ελληνική Προεδρία κατέθεσε το τελικό συμβιβαστικό κείμενο στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER), επί του οποίου οι πρεσβευτές των Κρατών-Μελών κατέληξαν σε συμφωνία επί του γενικού πλαισίου, στις 18 Ιουνίου 2014.
- »
Η συμφωνία επί του γενικού πλαισίου του Συμβουλίου καθορίζει το έδαφος για τις τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Επιτροπής και Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο 2014, υπό την ηγεσία της Ιταλικής Προεδρίας.
- »
Ενώ το γενικό πλαίσιο υπολείπεται ως προς τη δημοσιοποίηση πληροφοριών των πραγματικών δικαιούχων, εντούτοις αποτελεί ένα βήμα μπροστά σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι υποχρεώνει τα Κράτη-Μέλη να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τους πραγματικούς δικαιούχους σε κεντρικό καθορισμένο τόπο, προσβάσιμο στις αρμόδιες αρχές, χωρίς τον κίνδυνο να διαρρέουν πληροφορίες για την εν λόγω επιχείρηση.
Για να δείτε την ανάλυση των αποτελεσμάτων πατήστε εδώ (σ.σ. 42-43)
Σύσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής
Γιατί είναι σημαντικό;
Παρά την απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, λίγες υποθέσεις απάτης και διαφθοράς κατέστη δυνατό να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης στα 28 Κράτη-Μέλη της ΕΕ.
Ποια είναι η κύρια πρόταση;
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή (ΕΕΑ) θα πρέπει να διαθέτει ευρείς αρμοδιότητες, που θα αφορούν σοβαρά ευρωπαϊκά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της διασυνοριακής διαφθοράς και σχετικών οικονομικών εγκλημάτων (όπως απάτη, νομιμοποιηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κλπ.).
Τι προτεραιότητα δόθηκε στην
Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή;
- »
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, η Προεδρία «θα επιδιώξει ουσιαστική πρόοδο [σχετικά με την ΕΕΑ]» και οι επακόλουθες προσπάθειες του Συμβουλίου επιβεβαίωσαν τη δέσμευση αυτή.
- »
Η ΕΕΑ έλαβε στήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης σε υπουργικό επίπεδο.
- »
Η ΕΕΑ τέθηκε σε υψηλή προτεραιότητα από την Ελληνική Προεδρία.
Για να δείτε την ανάλυση των αποτελεσμάτων πατήστε εδώ (σ. 44)
Τι πρόοδος σημειώθηκε από το Συμβούλιο
σχετικά με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή;
- »
Η Προεδρία αμέσως ξεκίνησε συζητήσεις στο πλαίσιο των ομάδων εργασίας για τη «Συνεργασία επί Ποινικών Θεμάτων» του Συμβουλίου (COPEN και CATS) και κατέθεσε έκθεση επί της πορείας των εργασιών.
- »
Τον Μάρτιο 2014, η Προεδρία κατέθεσε ένα κείμενο συζήτησης για την επίσπευση των συζητήσεων σχετικά διατάξεις επί των οικονομικών, της προστασίας δεδομένων και του προσωπικού.
- »
Στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσων έγινε φανερό ότι η πλειοψηφία των αντιπροσώπων προτίμησε μια κολλεγιακή δομή της ΕΕΑ.
- »
Στις 6 Μαΐου 2014, η Προεδρία κατέθεσε ένα αναθεωρημένο κείμενο βασισμένο στις συζητήσεις των Ομάδων Εργασίας.
- »
Τον Ιούνιο 2014, το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων επιβεβαίωσε ότι η ΕΕΑ θα πρέπει να έχει αρμοδιότητα κατά προτεραίοτητα ως προς τη διερεύνηση διασυνοριακών αδικημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.
- »
Στις 11 Ιουνίου 2014, η Προεδρία ετοίμασε άλλο ένα κείμενο συζήτησης στο οποίο περιγράφηκαν οι διαφορές που απομένουν προς διευθέτηση σχετικά με τα μέτρα έρευνας.
- »
Τα Κράτη-Μέλη δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν αυτές τις διαφορές, ωστόσω η τρέχουσα κατάσταση συνιστά μια στέρεη βάση για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων σε τεχνικό επίπεδο.
- »
Η Ελληνική Προεδρία ηγήθηκε δώδεκα συνεδριάσεων σε επίπεδο Ομάδων Εργασίας και δημοσίευσε δύο κείμενα συζήτησης.
→ Αποτελεί καλό παράδειγμα για το πόσο μεγάλη πρόοδο μπορεί να σημειώσει μια Προεδρία μέσα σε έξι μήνες.
Για να δείτε την ανάλυση των αποτελεσμάτων πατήστε εδώ (σ.σ. 44-47)
Δημόσιες Προμήθειες
Γιατί είναι σημαντικό;
Παρά τους κανόνες που ισχύουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σκάνδαλα διαφθοράς και παρατυπίες που συνδέονται με δημόσιες προμήθειες, εξακολουθούν να είναι αρκετά κοινά στα Κράτη-Μέλη, όπως καταδείχθηκε και στην πρόσφατη Έκθεση της ΕΕ κατά της Διαφθοράς.
Ποια είναι η κύρια πρόταση;
Η μεταρρύθμιση των Δημοσίων Προμηθειών θα πρέπει να οδηγήσει σε ισχυρότερους μηχανισμούς παρακολούθησης, να περιλάβει διατάξεις προστασίας ατόμων που αποκαλύπτουν πληροφορίες (whistleblowers), να ενσωματώσει σαφείς ορισμούς της σύγκρουσης συμφέροντος και να εξασφαλίσει τη δημόσια πρόσβαση των εγγράφων.
Τι προτεραιότητα δόθηκε
στις Δημόσιες Προμήθειες;
- »
Η υιοθέτηση μίας ολοκληρωμένης δέσμης μεταρρυθμίσεων των Δημοσίων Προμηθειών παρουσιάζεται στο πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας, αλλά λόγω του προχωρημένου σταδίου της νομοθετικής διαδικασίας, δεν ανακηρύχθηκε ως προτεραιότητα.
Για να δείτε την ανάλυση των αποτελεσμάτων πατήστε εδώ (σ. 48)
Τι πρόοοδος σημειώθηκε από το
Συμβούλιο σχετικά με τις Δημόσιες Προμήθειες;
- »
Η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία τον Ιούλιο του 2013 .
- »
Σε συνέχεια της έγκρισης από την COREPER, το σχέδιο της Οδηγίας υιοθετήθηκε με πλειοψηφία 91% κατά την πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15 Ιανουαρίου 2014.
- »
Το συμβιβαστικό κείμενο υιοθετήθηκε χωρίς περαιτέρω συζήτηση κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 15 Φεβρουαρίου 2014.
- »
Η υιοθετημένη δέσμη μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει ορισμούς της σύγκρουσης συμφέροντος καθώς και την υποχρέωση για τα Κράτη-Μέλη να καταρτίζουν έκθεση παρακολούθησης, η οποία θα περιλαμβάνει «τον εντοπισμό και τη δέουσα αναφορά περιπτώσεων απάτης, διαφθοράς, σύγκρουσης συμφερόντων και άλλων ανάλογων σοβαρών παρατυπιών» το 2017.
- »
Η δέσμη μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει ένα άρθρο το οποίο απαιτεί δημόσια πρόσβαση σε συγκεκριμένες συμβάσεις μεγάλης αξίας.
- »
Η τελική δέσμη μέτρων στερείται κρίσιμων διατάξεων σχετικά με την προστασία όσων αποκαλύπτουν πληροφορίες (whistleblowers).
- »
Καμία περαιτέρω ενέργεια δεν ήταν εφικτή από πλευράς Συμβουλίου, λόγω καθυστερήσεων στη μετάφραση του εγκεκριμένου κειμένου.
→ Η Ελληνική Προεδρία δεν είχε κανένα περιθώριο ελιγμών για να πιέσει για επιπλέον αλλαγές.
Για να δείτε την ανάλυση των αποτελεσμάτων πατήστε εδώ (σ.σ. 48-49)
Δημοσιοποίηση μη χρηματοικονομικών πληροφοριών
Γιατί είναι σημαντικό;
Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν επαρκείς πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών στοιχείων, προκειμένου να αξιολογούν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιοχή τους. Αν δεν υπάρχουν εκθέσεις ανά χώρα (country-by-country reporting), η τοπική κοινωνία θα αγνοεί το μέγεθος του κέρδους που παράγει η επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και τι ενδεχόμενες ειδικές ρυθμίσεις έχουν συνάψει οι πολυεθνικές επιχειρήσεις με τις κυβερνήσεις τους.
Ποια είναι η βασική πρόταση;
Η Οδηγία θα πρέπει να υποχρεώνει όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις που εδρεύουν στην ΕΕ: (i) να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα που διαθέτουν για την καταπολέμηση της δωροδοκίας και της διαφθοράς καθώς και (ii) να δημοσιοποιούν στοιχεία για τα έσοδα, τις πωλήσεις, τα κέρδη, τους πληρωμένους φόρους, τις δωρεές προς τα πολιτικά κόμματα και άλλες κοινωνικές εισφορές για κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται.
Τι προτεραιότητα δόθηκε στη
Δημοσιοποίηση μη χρηματοκοινομικών στοιχείων;
- »
Η Οδηγία συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας, ως βασική προτεραιότητα στο πεδίο του εταιρικού δικαίου.
- »
Το επίσημο πρόγραμμα της Προεδρίας υπογραμμίζει ότι η ολοκλήρωση του νομοθετήματος αποσκοπεί στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αποτελεσματικότητας της Ενιαίας Αγοράς».
Για να δείτε την ανάλυση των αποτελεσμάτων πατήστε εδώ (σ. 50)
Τι πρόοδος σημειώθηκε από το Συμβούλιο σχετικά με
τη Δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών;
- »
Μετά από την ολοκλήρωση των απόψεων των Κρατών-Μελών τον Δεκέμβριο 2013, η πρόταση προχώρησε σε επίπεδο τριμερών τεχνικών συζητήσεων.
- »
Στις 11 Φεβρουαρίου 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία κατά τη δεύτερη τριμερή διαβούλευση και η Ελληνική Προεδρία ενημέρωσε την Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) για τη συμφωνία αυτή.
- »
Στην επόμενη συνάντηση της COREPER, αρκετές αντιπροσωπείες εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της πρότασης και ζήτησαν μια σειρά τεχνικών αλλαγών.
- »
Το τελικό συμβιβαστικό κείμενο κατατέθηκε στη Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) στις 24 Φεβρουαρίου 2014, όπου οι πρεσβευτές, μετά από δύο ημέρες, κατέληξαν σε συμβιβασμό.
- »
Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί επίσημα από τους Εθνικούς Υπουργούς στο επόμενο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, στις 25 Σεπτεμβρίου 2014.
- »
Στην τελική Οδηγία, αφενός η ισχύς εφαρμογής της μειώθηκε από 18.000 σε 6.000 επιχειρήσεις, αφετέρου παραλείφθηκαν αυστηρές διατάξεις περί υποχρέωσης κατάρτισης αναφορών.
- »
Η Προεδρία πέτυχε να επαναφέρει μια κρίσιμη ρήτρα αναθεώρησης που κινητοποιεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάζει τις εκθέσεις ανά χώρα από το 2018.
Για να δείτε την ανάλυση των αποτελεσμάτων πατήστε εδώ (σ.σ. 50-52)