Έκθεση Αξιολόγησης Λετονικής Προεδρίας

                     1622061_612622642124594_1152927584_n1 (2)

 Βρυξέλλες, 21 Οκτωβρίου 2015

H Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σε αδιέξοδο για τη νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά της Διαφθοράς

Η Διεθνής Διαφάνεια καλωσορίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Λετονίας σχετικά με τη θέσπιση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής (ΕΕΑ) αλλά παροτρύνει την ΕΕ να ξεπεράσει τη διαφωνία σχετικά με τη νομοθετική πρόταση που καθορίζει το πλαίσιο των εργασιών της Αρχής.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά ευρήματα της Έκθεσης Αξιολόγησης κατά της Διαφθοράς για την Ευρωπαϊκή Προεδρία (EU Presidency Anti-Corruption Scorecard), που δημοσιεύεται σήμερα από τη Διεθνή Διαφάνεια.

«Σχεδόν οι μισές από τις υποθέσεις της ΕΕ που διερευνώνται για απάτη και διαφθορά δεν φτάνουν ποτέ στις αίθουσες των δικαστηρίων» δήλωσε ο Carl Dolan, Διευθυντής του Γραφείου Διασύνδεσης της Διεθνούς Διαφάνειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πολύ συχνά υποθέσεις που περιλαμβάνουν κακοδιαχείριση κονδυλίων της ΕΕ, ξεγλιστρούν. Η ανάγκη για μια εντελώς ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή είναι ξεκάθαρη και οι καθυστερήσεις που διαπιστώνονται δεν εξυπηρετούν το συμφέρον του Ευρωπαίου φορολογούμενου».

Η νέα Έκθεση δημοσιεύεται σήμερα από το Γραφείο Διασύνδεσης της Διεθνούς Διαφάνειας στην ΕΕ και τη Διεθνή Διαφάνεια-Λετονίας, στην οποία αξιολογούνται οι δεσμεύσεις του Συμβουλίου της ΕΕ ως προς τα ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς και ενίσχυσης της διαφάνειας, κατά την ηγεσία της Λετονίας το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η Λετονική Προεδρία πέτυχε σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη του κανονιστικού πλαισίου για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής, διασφαλίζοντας ευρεία υποστήριξη γα τα πρώτα 16 άρθρα, τα οποία περιλαμβάνουν διατάξεις για τους κανόνες και τη λειτουργία της.

Η πρόοδος αυτή όμως επισκιάζεται από την αδυναμία του Συμβουλίου της ΕΕ να επιλύσει την υπάρχουσα διαφωνία του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την Οδηγία για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ μέσω του Ποινικού Δικαίου (PIF Directive/ Οδηγία ΠΟΣ).

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή θα διαχειρίζεται αδικήματα, όπως αυτά ορίζονται από την Οδηγία ΠΟΣ, η οποία επιχειρεί να εναρμονίσει μεταξύ των κρατών-μελών αποκλίνοντες νομικούς προσδιορισμούς αδικημάτων κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ καθώς και κυρώσεις για τις παραβάσεις αυτές. Το Συμβούλιο συνεχίζει να διαφωνεί επί της ουσίας με το Κοινοβούλιο σχετικά με την ένταξη αδικημάτων απάτης με το ΦΠΑ στο πλαίσιο της Οδηγίας, καθυστερώντας με αυτόν τον τρόπο την υιοθέτησή της και συνεπώς την εφαρμογή της από την ΕΕΑ.

Η Έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα έχει ως στόχο να ρίξει φως στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ. Είναι το αποτέλεσμα της κοινής αξιολόγησης που εκπόνησε το Γραφείο Διασύνδεσης της Διεθνούς Διαφάνειας στην ΕΕ και η Διεθνής Διαφάνεια Λετονίας, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015.

Με την Έκθεση αυτή ολοκληρώνεται ένα διετές πρόγραμμα, το οποίο ανέλαβε το Γραφείο Διασύνδεσης της Διεθνούς Διαφάνειας στην ΕΕ μαζί με τα τμήματα της Διεθνούς Διαφάνειας στη Λιθουανία, Ελλάδα, Ιταλία και Λετονία. Οι Εκθέσεις για την Προεδρία της Λιθουανίας, Ελλάδας και Ιταλίας, μπορούν να βρεθούν εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο