Απαλλάχθηκε υπάλληλος από πειθαρχικές κυρώσεις λόγω αναγνώρισης δικαιώματος καταγγελίας

Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2015. Αλλαγή της ποινής που θα της επέβαλλε μείωση μισθού κατά 50% αλλά και, απαλλαγή από τρεις πειθαρχικές κυρώσεις πέτυχε υπάλληλος καθαριότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, μετά την καταγγελία αδιαφανών διαδικασιών στην υπηρεσία της. Η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς (ΔΔ-Ε) μέσω της Υπηρεσίας «Διαφάνεια Τώρα!» χαιρετίζει την άσκηση της νόμιμης διαδικασίας που οδήγησε στην αποκατάσταση των βασικών δικαιωμάτων της εργαζομένης.
Με επιστολή της η Διεθνής Διαφάνεια (9 Μαΐου 2014), προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, υπογράμμιζε ότι η υπάλληλος είχε απευθυνθεί ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2013 στη συγκεκριμένη Υπηρεσία καταγγέλλοντας φαινόμενα αδιαφάνειας του Δήμου Σύρου, χωρίς να λάβει ικανοποιητική ανταπόκριση. Αντ’ αυτού, στην υπάλληλο επιβλήθηκαν πειθαρχικές κυρώσεις για «άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής» από τα ίδια τα πρόσωπα εναντίον των οποίων στρεφόταν η «κριτική» της υπαλλήλου, και χωρίς να έχουν πρώτα εξεταστεί όσα καταγγέλλονταν για αδιαφάνεια. H υπάλληλος υπέβαλε (Νοέμβριος 2013 και Ιανουάριος 2014) ενστάσεις για την επανεξέταση της υπόθεσής της -με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει άμεσα η κράτηση του μισθού της μέχρι τη συγκρότηση και τη λήψη τελικής απόφασης από το αρμόδιο όργανο.
Η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάδος είχε ήδη προχωρήσει σε δημοσιοποίηση της υπόθεσης από τον Ιούνιο του 2014. Μόλις πρόσφατα, το Β’ Βάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, έλαβε 4 σημαντικές αποφάσεις για την υπάλληλο.
Συγκεκριμένα, η υπάλληλος:

  • απαλλάχθηκε από την πειθαρχική κύρωση της επίπληξης που της είχε επιβληθεί για άσκηση κριτικής.
  • απαλλάχθηκε από την πειθαρχική ποινή του προστίμου του 1/8 των μηνιαίων αποδοχών της που της είχε επιβληθεί.
  • απαλλάχθηκε από την πειθαρχική ποινή του προστίμου του 1/4 των μηνιαίων αποδοχών της που της είχε επιβληθεί.
  • στην 4η απόφαση, που αφορούσε την επιβολή προστίμου 1/2 των μηνιαίων αποδοχών, λόγω άρνησης της υπαλλήλου να εκτελέσει τα καθήκοντά της, η ποινή της τροποποιήθηκε σε πρόστιμο αποδοχών πέντε (5) ημερών.

«Πάγια θέση της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος είναι ότι όταν οι υπάλληλοι ή και άλλοι πολίτες καταγγέλλουν φαινόμενα αδιαφάνειας, πρώτα θα πρέπει να εξετάζεται η καταγγελία τους και μόνο εάν κριθεί ότι αυτή είναι αβάσιμη νοείται η επιβολή κυρώσεων. Η αντίστροφη πορεία δεν ενθαρρύνει τους πολίτες να συμπράξουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς», τονίζει ο Πρόεδρος της ΔΔ-Ε, Κώστας Μπακούρης.
 

  •  Δείτε τις θέσεις του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για την υπόθεση.

==================================================
Η «Διαφάνεια Τώρα!» είναι μια Υπηρεσία της Διεθνούς Διαφάνειας που λειτουργεί στην Ελλάδα από το Σεπτέμβριο του 2013 με σκοπό την υποδοχή καταγγελιών που αφορούν σε υποθέσεις διαφθοράς. Η Υπηρεσία λειτουργεί τη Γραμμή Υποστήριξης 101 90 (η Forthnet είναι Χορηγός της Γραμμής Υποστήριξης) με την υποστήριξη νομικής ομάδας και τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών, έχοντας στόχο την παροχή ενημέρωσης και καθοδήγησης σε θύματα και μάρτυρες διαφθοράς. Σκοπός είναι η συνδρομή για την επίλυση των προβλημάτων που προκαλεί η διαφθορά, ο εντοπισμός φορέων/υπηρεσιών ευάλωτων στη διαφθορά και η προώθηση συστημικών αλλαγών που θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Δείτε περισσότερα εδώ: https://www.transparency.gr/diafaneiatora/
 
Στοιχεία επικοινωνίας
Σοφία Ιωάννου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, sioannou@transparency.gr, τηλ. 210 7224940/ 6937 25 1997

EU-flag_small

Η Υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος“Speak Up: Engaging Citizens in Fighting Corruption in Europe”με την οικονομική υποστήριξη του Προγράμματος Πρόληψης & Καταπολέμησης του Εγκλήματος – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Την αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο του υλικού αυτού έχει η Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο