Η κρίση είναι πρόκληση για να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο του Ηγέτη

Αποτελέσματα: 7ο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος
Η συμβολή της Ηγεσίας στην πάταξη της διαφθοράς αναδείχθηκε στο 7ο ετήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος (ΔΔ-Ε) που διεξήχθη στις 11 Δεκεμβρίου 2014, με θέμα «Κράτος & Διαφθορά: Ο ρόλος της Ηγεσίας». Η εκδήλωση ανέδειξε παράλληλα καλές πρακτικές που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του πολύπλοκου φαινομένου της διαφθοράς.
Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν στοιχεία για την πορεία της μικροδιαφθοράς στην Ελλάδα –μέσα από τις έρευνες κοινής γνώμης που διενήργησε η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς από το 2007 μέχρι το 2013- και πώς αυτά τα φαινόμενα έχουν εξελιχθεί κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν βιώσει περιστατικά μικροδιαφθοράς από το 2007 έως το 2013. Διαχρονικά τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τις οικονομικές προεκτάσεις του φαινομένου της διαφθοράς. Ενδεικτικό αυτής της επισήμανσης είναι ότι κατά την περίοδο της κρίσης σημειώθηκε μείωση των περιστατικών διαφθοράς: τα περιστατικά διαφθοράς από το 2009 μέχρι το 2013 μειώθηκαν κατά 50% περίπου. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο Πολιτικός Επιστήμονας, Λευτέρης Κουσούλης, αναφέρθηκε στα βαθύτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας που οδηγούν στη διαφθορά: την κομματική σχέση, την ιδεολογική αναφορά όσων διεκδικούν εξουσία και την ταξική αφετηρία.
«Πολιτική και ακεραιότητα θα πρέπει να προχωρούν χέρι-χέρι. Ίσως είναι καλή ευκαιρία να δούμε την κρίση ως πρόκληση και να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο του πολιτικού ηγέτη», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΔ-Ε, Κώστας Μπακούρης στην έναρξη του Συνεδρίου.
Το φετινό Συνέδριο επικεντρώθηκε σε τρεις καίριες ενότητες:

  • Πολιτική και Ακεραιότητα
  • Επιχειρήσεις και Ακεραιότητα
  • Ενεργοποίηση των πολιτών

Η διαφθορά των πολιτικών αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, όπως επισημάνθηκε στην ενότητα Πολιτική & Ακεραιότητα. Ο καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης, Χαρίδημος Τσούκας, σκιαγράφησε ως χαρακτηριστικά του ακέραιου πολιτικού την εναρμόνιση των προθέσεων με τις πράξεις και την υπεύθυνη λήψη αποφάσεων για το κοινό καλό. Στον κλονισμό της πίστης των πολιτών στους θεσμούς και στην ενίσχυση του ρόλου του χρήματος στον πολιτικό ανταγωνισμό υποστήριξε ότι οδηγεί η διαφθορά ο Γ.Στ. Πρεβελάκης, Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη και μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ. «Να μη χαθούν οι ευκαιρίες καταπολέμησης της διαφθοράς σε έναν πολωμένο πολιτικό διάλογο», τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη θεματική Επιχειρήσεις & Ακεραιότητα, επισημάνθηκε ότι προέχει οι επιχειρήσεις να ενσωματώσουν πρωτοβουλίες κατά της διαφθοράς στην επιχειρηματική στρατηγική τους. Η Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την ΕΚΕ, κα Μ. Αλεξίου, παρουσίασε την παγκόσμια πρωτοβουλία #BizAgainstCorruption με την οποία οι επιχειρήσεις ζητούν από τις κυβερνήσεις τους να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά και να ενθαρρύνουν την ορθή διακυβέρνηση. «Η Ακεραιότητα, η παλιά αξία του επιχειρείν, αναδείχθηκε απαίτηση και ανάγκη. Αποδείχθηκε ότι είναι το μυστικό που στηρίζει σήμερα τις εκσυγχρονισμένες επιχειρήσεις για να αντισταθούν στο τσουνάμι της κρίσης, των πολυεθνικών και της παγκοσμιότητας», τόνισε η εισηγήτρια στο Συνέδριο, κα Χαζάπη-Πίττα, Αντιπρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της «Αττικής Μελισσοκομικής». Ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος, Πρόεδρος της ΑΓΕΤ Ηρακλής και του ΙΟΒΕ, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη ηθικής ευθύνης εντός των επιχειρήσεων μέσω τεσσάρων στοιχείων: διάρθρωση της επιχείρησης, εταιρική κουλτούρα, εταιρική διακυβέρνηση, εταιρική κοινωνική ευθύνη.
Στην ενότητα Ενεργοποίηση Πολιτών, παρουσιάστηκαν προτάσεις και πρωτοβουλίες για την καλύτερη ενημέρωση και ενθάρρυνση των πολιτών ώστε να αναμετρηθούν με τη διαφθορά στην καθημερινότητά τους. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Υπηρεσίας «Διαφάνεια Τώρα!» της ΔΔ-Ε η οποία συμπλήρωσε ήδη ένα χρόνο λειτουργίας προσφέροντας έναν άμεσο και αξιόπιστο μηχανισμό στους πολίτες για να καταγγείλουν τη διαφθορά στη Γραμμή Υποστήριξης 101 90. Περισσότερες από 600 αναφορές πολιτών υποδέχθηκε η Υπηρεσία με «πρωταθλητές της διαφθοράς» να αναδεικνύονται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Υγεία και το Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής και Υποδιευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Βασίλειος Παπακώστας υπογράμμισε την ψευδαίσθηση της ανωνυμίας που έχουν οι πολίτες όταν χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2015 θα διατεθεί ηλεκτρονική εφαρμογή καταγγελιών των πολιτών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας. Στον ελληνικό αντίποδα η Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, παρουσίασε τις καλές πρακτικές της χώρας της που συνέδραμαν αποτελεσματικά στον περιορισμό της διαφθοράς. Αφενός η προστασία μαρτύρων (whistleblowers) στον ιδιωτικό τομέα και αφετέρου, το αποτελεσματικό δικαιικό σύστημα σε συνδυασμό με την κουλτούρα υπεύθυνων πολιτών, είναι τα βασικά εργαλεία με τα οποία η Σουηδία ενεργοποιεί προς όφελος των πολιτών την πάταξη της διαφθοράς.
«Η Ελλάδα βιώνει μία πρωτοφανή επανάσταση σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και ακριβώς για αυτό το λόγο είναι μοναδική ευκαιρία να προχωρήσει σε εκ βάθρων θεσμικές μεταρρυθμίσεις, να βάλει τέλος στο πελατειακό σύστημα και η Κοινωνία των Πολιτών της να συνδράμει ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Pascal Lamy, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Για να δείτε τις ομιλίες του Συνεδρίου πιέστε εδώ
Στοιχεία επικοινωνίας
Σοφία Ιωάννου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Τηλ. 210 722 4940, 6937 251997/ sioannou@transparency.gr
ESPA-logos
To Συνέδριο «Κράτος & Διαφθορά: Ο ρόλος της Ηγεσίας» υλοποιείται στο πλαίσιο
της Πράξης «Διενέργεια Ολοκληρωμένης Εθνικής Έρευνας για τη Διαφθορά».
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο